Image
Binnenklimaatonderzoek mini

Assetmanagement
binnenklimaat
onderzoek 

INTRODUCTIE 

Iedereen die werkt in een gebouw is gebaat bij een goed en gezond gebouwenklimaat. Daarom hebben de meeste moderne gebouwen een klimaatinstallatie. Dat zorgt voor een optimale temperatuur en luchtvochtigheid en filtert schadelijke stoffen uit de lucht. Want wanneer medewerkers zich goed en prettig voelen heeft dat een positief effect op het uitvoeren van hun werkzaamheden.  

WAAROM EEN BINNENKLIMAATONDERZOEK? 

Gebouwen zijn vaak druk bezet met mensen die van alles mee naar binnen nemen, en dat heeft invloed op de luchtkwaliteit in een gebouw. Een gebouw waar veel mensen zitten en waar ventileren lastig is, geeft gezondheidsklachten. Een bekend effect van een slecht binnenklimaat is een afname van de concentratie bij medewerkers. Dit heeft direct invloed op hun productiviteit. En daardoor tot hogere kosten door ziekteverzuim. 

Constateert u dat er dergelijke klachten zijn? Dan is het tijd voor een onderzoek naar het binnenklimaat. Daarnaast is een periodiek preventief onderzoek ook mogelijk én wenselijk.  

WAT IS EEN SLECHT BINNENKLIMAAT? 

U merkt vanzelf of de lucht in uw gebouw te warm, te koud of te droog is, en of de atmosfeer benauwd aanvoelt. Dan is het goed om te weten dat dit de meest voorkomende symptomen van een slecht binnenklimaat zijn. Vooral in gebouwen waarin de ventilatie matig is, is het belangrijk hierop te controleren. Een benauwde atmosfeer is vaak het gevolg van een te hoge CO2-concentratie in de lucht. En CO2, luchtvochtigheid en temperatuur vormen de basis van het binnenklimaat. 

OVER DE GEZONDHEIDSKLACHTEN 

Een slecht binnenklimaat kun vervelende problemen geven. Variërend van branderige ogen, geïrriteerde huid en hoofdpijn tot concentratieverlies. Ook geïrriteerde slijmvliezen en griepachtige klachten doen zich voor.  

Vaak zijn de oorzaken niet zichtbaar. Want door een slechte ventilatie, vervuilde filters of achterstallig onderhoud blijven ziekmakers zoals fijnstof, bacteriën, schimmels, gisten en allergenen in een gebouw aanwezig. Dit fenomeen is ook wel bekend als het sickbuildingsyndroom.  

WAT HOUDT EEN BINNENKLIMAATONDERZOEK IN? 

Afhankelijk van de daadwerkelijke klachten werkt Bureau Veritas Asset Management met een of meer van onderstaande methoden: 

  • in ruimten met loggermeters doen we een duurmeting van een week van temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, ventilatiegraad en CO2 
  • een duurmeting van een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week) van temperatuur en relatieve luchtvochtigheid in een ruimte op twee ventilatie- of verwarmingspunten 
  • basisonderzoek inclusief rapportage met grafieken en waarden, interpretatie, toetsing Arborichtlijnen en een advies ter verbetering 
  • een indicatieve fijnstofmeting PM2,5 en PM10 in de ruimten en een referentiemeting in de buitenlucht 
  • bemonstering en analyse van bacteriën, schimmels en gisten in de lucht (petrischaaltjes) of via contactmonsters (rodac) 

BUREAU VERITAS ASSET MANAGEMENT 

Bureau Veritas Asset Management richt zich op ondersteuning rondom gebouwbeheer. Daar horen ook de onderzoeken bij naar het binnenklimaat. Met de meetapparatuur die we gebruiken kunnen we verschillende soorten metingen verrichten. Moeten we specialistische details onderzoeken, dan halen we onze gespecialiseerde partners erbij. We helpen u desgewenst ook graag met het opstellen van een verbeterplan en het uitvoeren van maatregelen. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat uw gebouwen en installaties voldoen aan de wettelijke én de door u gewenste condities.  

INFORMATIE 

Voor aanvullende informatie over dienstverlening en de toepassingsmogelijkheden kunt u ons bellen op: +31 88 450 55 00.