Image
Circulair economy

CIRCULAIRE ECONOMIE

STRATEGIE CIRCULAIRE ECONOMIE

Vanuit het gegeven van afnemende hulpbronnen in de wereld en een grotere focus op afvalbeheer is het begrip circulaire economie in de afgelopen jaren in een hogere versnelling terecht gekomen, en in het bijzonder door de publicatie van de Europese Circular Economy Packages in 2015 en in 2020. Veel bedrijven sluiten zich aan bij nationale en wereldwijde initiatieven. Dit is meer dan zomaar en trend – deze initiatieven bieden een geweldige mogelijkheid om een stevige impuls te  geven aan verbeteringen en duurzaamheid aantoonbaar te maken.

De transitie naar de circulaire economie vereist een systematische omslag in de manier waarop producten worden ontwikkeld. Dit vraagt om een diepgaande analyse van de wijze waarop producten worden ontworpen, waar de benodigde grondstoffen vandaan komen en hoe ze worden gewonnen, hoe ze worden geproduceerd en hoe sub-producten kunnen worden hergebruikt en afval wordt gerecycled. Een strategie gericht op het verwezenlijken van een circulaire economie kan beschouwd worden als een manier om de waarde van hulpbronnen en producten zo groot mogelijk te houden en voor zolang als mogelijk, en tegelijkertijd hun levensduur te verlengen zodat ze langer kunnen worden gebruikt.

BEHAAL UW DOELSTELLINGEN M.B.T. CIRCULAIRE ECONOMIE MET BUREAU VERITAS

Gebaseerd op jaren ervaring op het vlak van certificering in alle denkbare sectoren ontwikkelde Bureau Veritas het Circular+ concept om klanten te helpen bij hun transitie naar de circulaire economie. Circular+ is een pakket van audit- en certificeringservices gericht op het ondersteunen van bedrijven om een bedrijfseigen aanpak van afvalbeheer te ontwikkelen om daarmee een succesvolle transitie te bewerkstelligen.

De opzet van een doeltreffend managementsysteem dat wordt versterkt door audits en certificering stelt u in staat om de implementatie van een circulair business model aan te tonen. Wij werken nauw samen met opdrachtgevers met behulp van de norm BS 8001:2017 (kader voor implementatie van basisprincipes van circulaire economie in bedrijven) – de eerste norm die gericht is op praktische toepassing van de uitgangspunten van het begrip dat wordt aangeduid als circulaire economie.

Wilt u direct een offerte of heeft u vragen voor sales?

Neem contact op 💬

ONZE DIENSTVERLENING M.B.T. CIRCULAIRE ECONOMIE OMVAT:

  • nul meting, begeleiding en beoordeling volgens BS 8001:2017 
  • audits conform het normenkader ‘nul afval naar de stortplaats’
  • strategie ontwikkeling m.b.t. afvalbeheer
  • verificatie van bedrijfsspecifieke initiatieven m.b.t. recycling/hergebruik

WAAROM DE HULP INSCHAKELEN VAN BUREAU VERITAS?

  • kostenbesparing en verbetering efficiency 

  • inzichtelijk maken van duurzaamheidsinitiatieven

  • ontwikkeling van bedrijfseigen aanpak voor transitie naar circulaire economie

  • inzet van ervaren en terzake kundige duurzaamheidsexperts

VEEL GESTELDE VRAGEN M.B.T. CIRCULAIRE ECONOMIE

  • WAT HOUDT HET BEGRIP CIRCULAIRE ECONOMIE IN?

    Kort samengevat draait het begrip circulaire economie om het zorgvuldig beheren van (natuurlijke) hulpbronnen om ervoor te zorgen dat er niets wordt verspild. Uiteindelijk is het de bedoeling om producten en materialen te blijven gebruiken – continu hergebruik, herproductie en recycling – voor zo lang dat mogelijk is om maximale waarde ervan te bewerkstelligen.

    Deze op herstel en hergebruik gerichte benadering voorziet in een gesloten leverings- keten waarin geen plaats is voor afval en die ondersteunt wordt door het gebruik van hernieuwbare energie om geen energie-afval te produceren en ook geen broeikasgassen. Aangezien het principe van circulaire economie uitgaat van het optimaal benutten van economisch-, natuurlijk- en maatschappelijk kapitaal wordt het beschouwd als een waardevol instrument voor bedrijven om op succesvolle wijze milieuprioriteiten aan te pakken, bedrijfsprestaties te verbeteren en economische groei te stimuleren.

  • HOE ONDERSTEUNEN NORMEN EN AUDITS EEN CIRCULAIR BUSINESS MODEL?

    Voor veel bedrijven is een transitie naar een circulair business model een beangstigende gedachte vanwege het grote aantal bedrijfsprocessen en de omvang van grondstoffen en materialen die in het productieproces worden aangewend. De uitvoering van audits en certificering vormen evenwel een pragmatische manier om aan een dergelijk model invulling te geven. Dit samenspel biedt bedrijven een raamwerk om hun aanpak te heroverwegen en succesvolle implementatie na te streven.

  • WELKE MANAGEMENTSYSTEMEN KUNNEN BEDRIJVEN HELPEN BIJ HET VERHOGEN VAN HUN CIRCULARITEIT?

    Een breed scala van managementsystemen en normenkaders zijn beschikbaar om een circulair business model te ondersteunen, waaronder:

    • ISO 14001 – milieumanagement

    • BS 8001 – kader voor implementatie van basisprincipes van circulaire economie

    • XP X30-901 – circulair economisch managementssysteem voor projecten

    • ISO 14067 – broeikasgas voetafdruk voor producten

    • ISO 14040 normenreeks – beoordeling levenscyclus

    • ISO 14046 – watervoetafdruk

    • ISO 14051 – material flow cost accounting (MFCA)

    • ISO 50001 – energiemanagement

    • Greenhouse Gas (GHG) – emissie verificatienormen

  • HOE VERHOUDT ZICH HET BEGRIP CIRCULAIRE ECONOMIE TOT EEN BREDERE DUURZAAMHEIDSSTRATEGIE?

    De ontwikkeling en toepassing van een duurzaamheidsstrategie komt erop neer dat een organisatie de verantwoordelijkheid neemt voor de impact van haar bedrijfsactiviteiten t.o.v. de maatschappij en het milieu. Door het begrip circulaire economie in te bedden in deze strategie kunnen bedrijven de toepassing van duurzaamheidsinitiatieven ondersteunen die gunstig zijn voor zowel de eigen organisatie, directe stakeholders als de maatschappij.

Heeft u een vraag voor ons sustainability team? vul dan het formulier hieronder in

Selecteer de juiste landcode
Maximaal 3 bestanden.
2 MB limiet.
Toegestane types: pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, jpg, png.
Vertel ons wat uw vraag is en welke sustainability dienst dit betreft.