EXPEDITING

Shop inspectie

INTRODUCTIE SHOP INSPECTIE

Grote bouwprojecten in de Olie & Gas en Industrie hebben te maken met de aankoop en levering van materialen van verschillende fabrikanten, zoals platen, buizen, kleppen, boilers en motoren.

Het is mogelijk dat in de fabriek geproduceerde materialen bij ontvangst niet voldoen aan het verwachte kwaliteitsniveau, zoals beschreven in procedures, inkooporders en specificaties. Dit kan een groot risico voor het project opleveren, waarin kwaliteit en veiligheid prioriteit hebben.

Materialen die niet voldoen aan de kwaliteitseisen kunnen de veiligheid van mensen, de functionaliteit van het proces en de levensduur van faciliteiten in gevaar brengen. Daarom is het van vitaal belang om elk afzonderlijk item te controleren voordat het wordt goedgekeurd, vrijgegeven en naar de site wordt verzonden.  

SHOP INSPECTIE

Een shop inspectie bestaat uit het inspecteren van materialen op de site van de fabrikant, na aankoop maar vóór levering. Voorbeelden hiervan zijn onder andere dimensionale inspectie, beoordeling van materiaalcertificaten, visuele inspectie, toezicht op niet-destructieve tests (NDT) en toezicht op of uitvoering van mechanische en functionele tests.

Een lokale gekwalificeerde inspecteur voert de inspectie uit, distribueert het rapport en verstrekt, indien nodig, een Release Note aan de klant waarin staat de items vrijgegeven kunnen worden en de goederen kan laten verschepen. Inspectie bij de fabrikant is de meest praktische en kostenbesparende manier om te bepalen of materialen voldoen aan de specificaties en procedures van de klant.

WERKZAAMHEDEN

Een shop inspectie kunnen wij overal ter wereld ad hoc uitvoeren, omdat in de meeste landen een kantoor van Bureau Veritas aanwezig is dat de aanvraag direct kan coördineren.

Wanneer wij diensten leveren namens de koper, doen we dat als Second Party Service -  de norm ISO 17000 voor conformiteitsbeoordeling beschouwt de fabrikant als de eerste partij en de koper als de tweede partij. We onderzoeken, inspecteren en voeren audits uit in overeenstemming met de vereisten van de koper. Daarmee zijn we de ogen en de oren van de klant tijdens de fabricage bij de leverancier. Bureau Veritas constateert alleen en neemt geen beslissingen over welke afwijkingen aanvaardbaar zijn.

Bureau Veritas kan daarnaast ook onafhankelijk van de fabrikant en de koper inspecties uitvoeren, om te bevestigen dat materialen voldoen aan de bestelling en de aan normen die van toepassing zijn. Deze Third Party Service resulteert vaak in het uitgeven van verklaring of certificaat. In dat geval beoordeelt Bureau Veritas de naleving van internationale, nationale of particulier gepubliceerde codes of normen.