Damhause © Spaans Babcock BV

News

Toegevoegde waarde en voordelen van de inspectie van vijzels

okt. 31 2022

In het voorbije decennium was de inspectieafdeling van Bureau Veritas als onafhankelijke derde partij betrokken bij de inspectie van door Spaans Babcock gerealiseerde projecten en producten. Deze onderneming, die is gevestigd in het Nederlandse Balk, is wereldleider in de productie van vijzelpompen en waterturbines en een toonaangevende leverancier van fijnroosters en op lage snelheid werkende oppervlaktebeluchters.

Wij inspecteerden speciale vijzelpompen voor diverse toepassingen binnen een brede waaier aan sectoren wereldwijd: regenwaterpompstations en polderbemalingen, afvalwaterpompstations voor de inlaat van water en het terugpompen van actief slib, waterzuiveringsinstallaties en waterkrachtcentrales.

In het kader van onze inspectiediensten controleren wij of de eisen van de klant worden nageleefd. Dit omvat onder meer de hieronder vermelde aspecten:

  • (visuele inspectie van) lasnaden (voor, tijdens en/of na de productie)
  • (controle van) de kwalificaties van de lassers volgens EN ISO 9606-1:2017
  • dimensionale controles in overeenstemming met de goedgekeurde tekeningen
  • (controle van) de dikte van coatings volgens de specificaties van de klant
  • controle van de materiaalinspectiecertificaten in overeenstemming met EN 10029:2010, EN 10025-2:2019 
  • inspectie vóór verzending

 Enkele pluspunten van onze aanpak: 

  • toegevoegde waarde voor de operaties en de activiteiten van de eindgebruikers
  • vertrouwen dankzij de wetenschap dat de controle door een derde partij is uitgevoerd
  • onafhankelijk aangetoonde kwaliteit van de vijzelpompen

Met onze dienstverlening bieden wij tastbare aanknopingspunten voor de verbetering van de kwaliteit en de operationele aspecten van het productieproces. Daarnaast dragen wij tijdens onze inspecties een analytische benadering aan m.b.t. potentiële veiligheidsrisico's op de werkvloer. Aansluitend hebben wij Spaans Babcock in de voorbije jaren ondersteund bij de verbetering van de veiligheid binnen de assemblagefase van het productieproces.

Bernard van der Klocht, Project Manager Spaans Babcock B.V.:

“De toegevoegde waarde van een Bureau Veritas-inspecteur is dat onze opdrachtgevers een gedegen inspectierapport ontvangen van mensen met technische kennis. Niet alle opdrachtgevers hebben zelf de kennis in huis, dan zijn dit soort inspecties ideaal. Het bespaart opdrachtgevers - die vaak van ver komen - veel reis- en verblijfkosten. Daarnaast kan een opdrachtgever zonder kennis iets afkeuren/goedkeuren op verkeerde gronden en/of zonder onderbouwing. Dit is voor beide partijen onwenselijk.”