AFVANG, GEBRUIK EN OPSLAG VAN CO₂ (CCUS)
Bureau Veritas beschikt over specialisten op het gebied van broeikasgassen die nauw samenwerken met opdrachtgevers bij de planning en uitvoering van CCUS projecten. Vanuit de toepassing van elk denkbare technologie rondom hernieuwbare energie richten onze experts hun aandacht op het verminderen van risico’s, het voldoen aan relevante wettelijke verplichtingen en de uitvoerbaarheid van projecten.
WAT HOUDT CCUS IN?
CCUS is de afkorting van ‘Carbon Capture Utilisation and Storage’ (gebruik en opslag van CO₂ afvang) waarmee verwezen wordt naar het opvangen (afvang) van koolstof-dioxide (CO₂) uitstoot door industriële bedrijven en vervoer via pijplijn of per schip voor (her)gebruik of veilige en permanente ondergrondse opslag. De hierbij betrokken industriële processen kunnen betrekking hebben op de productie van energie, ijzer en staal, meststof, cement, chemicaliën en raffinage. Het CCUS procedé voorkomt dat opgevangen of afgevangen CO₂ in de atmosfeer terecht komt en draagt zodoende bij aan het verwezenlijken van ambitieuze doelstellingen om wereldwijd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
HOE WERKT CCUS IN DE PRAKTIJK?
Elk CCUS project bestaat uit drie fasen:
- AFVANG
In eerste instantie wordt CO₂ opgevangen bij de bron van uitstoot en verwijderd. Er bestaan in de praktijk drie typen van afvang: afvang na verbranding, afvang vóór verbranding en bij verbranding met zuurstof; via deze methoden kan meer dan 95% van CO₂ worden afgevangen. - VERVOER
Vervolgens wordt de CO₂ gecomprimeerd of samengeperst en vervoerd naar een geschikte opslag- of verwerkingslocatie. Het Vervoer vindt over het algemeen plaats via pijpleidingen of per schip. - HERGEBRUIK/OPSLAG
De CO₂ wordt dan uiteindelijk toegepast als onderdeel van een product of geïnjec- teerd in een geschikte opslaglocatie diep onder de zeebodem (tussen 0,8 en 3 kilometer diep). Opslaglocaties zijn zorgvuldig geselecteerde geologische formaties die veilige en permanente opslag mogelijk maken. Opslag vindt plaats in uitgeputte olie- en gasvelden of in zoutformaties.
Voor meer algemene informatie over CCUS en specifieke informatie m.b.t. wet- en regelgeving, technische aspecten of de commerciële context raden wij u aan om onze CCUS white paper te bestuderen.
CCUS AND THE PATH TO NET ZERO Whitepaper
Klik hier om te downloadenLEVERINGSPROGRAMMA BUREAU VERITAS
Ons leveringsprogramma m.b.t. de afvang, gebruik en opslag van CO₂ (CCUS) omvat een gevarieerde reeks diensten, waaronder:
- ZEELEIDINGEN OF CO₂ BUISLEIDINGEN
Dienstverlening gericht op CO₂ transport via geschikte en betrouwbare pijpleidingen:
- certificering van de fabricage van pijpleidingen
- monitoring van lasprocessen, lassers en niet-destructief onderzoek
- toezicht op het leggen, installeren en inbedrijfstellen van buisleidingen, zowel aan land of op zee
- bijwoning van verschillende testen voor ingebruikname, waaronder een 24-uurs lektest op locatie en voor hergebruik van bestaande aardgasleidingen en voor de nieuwbouw van leidingen - CO₂ DRUKAPPARATUUR
Dienstverlening gericht op de veiligheid van CO₂ drukapparatuur (Bureau Veritas in Nederland is aangesteld als conformiteitsbeoordelingsinstantie (CBI) opEuropees niveau voor de richtlijn drukapparatuur 2014/68/EU (PED) en treedt op als nationale conformiteitsbeoordelingsinstantie voor het wettelijk kader WBDA (Warenwetbesluit Drukapparatuur):
- inspectie vanCO₂ drukapparatuur
- certificering van CO₂ drukapparatuur (bijvoorbeeld CO₂ compressoren of purificatie installaties) - CO₂ JETTIES
Dienstverlening gericht op veilig vervoer van CO₂ en laden en lossen:
- inspectie van jetties en laad- en losinstallaties van CO₂ ladingen - OFFSHORE INSTALLATIES VOOR CO₂ OPSLAG
Dienstverlening gericht op veilig gebruik van offshore installaties voor CO₂ opslag conform relevante wet- en regelgeving en voorschriften:
- certificering van CO₂ offshore installaties voor CO₂ opslag hercertificering van bestaande olie- en gasplatforms en platformonderdelen zoals de jacketstructuur of monopile met het oog op hergebruik voor CO₂ transport (optioneel: in combinatie met verificatie van olie en gas productie) - BEOORDELING LEVENSCYCLUS
Dienstverlening gericht op CO₂ emissie van de gehele waardeketen:
- beoordeling levenscyclus (life cycle assessment) van de gehele waardeketen in functie van de uitstoot van CO₂
WAAROM KIEZEN VOOR BUREAU VERITAS?
Via Bureau Veritas in Nederland zijn we lid van de NEN normcommissie en eveneens van de Europese CEN TC normcommissie. Binnen deze context is Bureau Veritas nauw betrokken bij de ontwikkeling van maatregelen gericht op veiligheid m.b.t. opslag van CO₂ en het vervoer ervan over de weg of over zee. Samen met diverse belanghebbende partijen – zoals industriële spelers, NGO’s en branche-organisaties – leveren we een actieve bijdrage om oplossingen te vinden voor de opslag, afvang en hergebruik van CO₂.
Met het oog op CO₂ transport naar permanente opslaglocaties via pijplijnen is Bureau Veritas lid van de betrokken normcommissie NEN 3656 naast lidmaatschap van de normcommissie NEN 3650 die zich toelegt op zeepijplijnen. Daarnaast zijn we actief betrokken bij multidisciplinaire onderzoeksprogramma’s, waaronder het North Sea Energy project.